تفاوت هارد SSD و تکنولوژی NVMe با SATA چیست؟
حافظه ذخیره سازی انواع مختلفی دارد. از تکنولوژی HDD که از 50 سال پیش تاکنون استفاده میشود، تا پیدایش هارد SSD که باعث افزایش انتقال اطلاعات شده و همچنین تکنولوژی NVMe که در سالهای اخیر انقلابی در این حوزه به پا کرده است. حال اگر تفاوت هارد SSD با HDD و همچنین تکنولوژی به کار رفته در هارد NVMe را نمیدانید این مقاله را از دست ندهید.
اگر قصد دارید بطور کامل و واضح تفاوت هارد ssd با nvme را متوجه شوید پیشنهاد میشود ابتدا به تصویر فوق نگاهی دوباره داشته باشید که تمام تفاوت های میان این سخت افزار ها در این تصویر گنجانده شده است که یکی از اصلی ترین آنها کاهش سایز و وزن بوده که فضای بسیاری در گذشته توسط هارد دیسک در کیس ها اشغال میشد اما امروزه این سخت افزار به قطعات کوچک تری تبدیل شده است که برای بررسی آنها پیشنهاد میشود در ادامه همراه ما باشید.
در واقع امروزه نسل هارد های عرضه شده را در میتوان در 3 مدل تقسیم بندی نمود که هر یک از آنها شامل مدل های مختلفی بوده که زیر مجموعه این سه مورد هستند. هارد ها در 3 سبک ساتا و اس اس دی و ان وی ام ئی تقسیم بندی میشوند. در واقع فرق هارد sata با ssd در سرعت پردازش و انتقال داده ها است که طبق بررسی های بعمل آمده سرعت انتقال هارد های اس اس دی به نسبت ساتا 10 برابر بیشتر بوده که در این زمینه با ویژگی های بسیار دیگری نیز همراه خواهید بود.
همچنین ناگفته نماند که تفاوت هاردهای nvme با sata نیز در سرعت انتقال بوده که در این زمینه با سرعت هزار برابری همراه خواهید بود که این ویژگی بارز قطعا سبب افزایش قیمت محصول نیز خواهد شد که در ادامه میتوانید به توضیحات بیشتری در این زمینه دسترسی داشته باشید.
سرعت در تکنولوژی حرف اول را میزند. امروزه استفاده از هارد یا حافظههایی که سرعت خواندن، نوشتن و انتقال اطلاعات در آنها بالا باشد بسیار مهم است. به عبارت بهتر علاوه بر ظرفیت هارد که از ویژگیهای مهم یک حافظه ذخیره سازی است، سرعت نوشتن اطلاعات بر روی هارد و سپس برداشتن این اطلاعات از روی آن در اولویت قرار دارد. به همین دلیل علاوه بر تکنولوژیهای قدیمی که از هارد دیسک استفاده میشد، امروزه استفاده از هارد SSD بسیار رایج شده است. هارد SSD نیز از تکنولوژیهای مختلفی همچون هارد NVMe و SATA استفاده میکند.
اما اگر تفاوت هارد SSD با HDD را نمیدانید جای نگرانی نیست. در این مقاله ابتدا سعی میکنیم به مقایسه هارد اس اس دی و اچ دی دی بپردازیم و سپس فرق بین SSD و NVMe را بیان کنیم. پس با ما با تفاوت هارد SSD با HDD و هارد NVMe همراه باشید.
انواع هارد یا حافظه ذخیره سازی و تفاوت هارد ssd با nvme و SATA
لازم به ذکر است بدانید که در این مقاله فرق هارد sata با ssd در کنار تفاوت هاردهای nvme با sata مورد بررسی قرار گرفته است که اگر قصد دارید به تاریخچه و اطلاعات مناسبی در این زمینه دست پیدا کنید پیشنهاد میشود باما همراه باشید که به جزئیات خوبی اشاره شده است. در ادامه مقاله فرق هارد sata با ssd همراه ما باشید.
از حدود 50 سال پیش که کامپیوترها شکل گرفتند، ذخیره سازی اطلاعات بر روی صفحات دیسکی انجام میگرفت. این صفحات دیسکی که به هارد HDD معروف هستند حجم زیادی از اطلاعات را بر روی دیسکهای سخت نگهداری میکنند. اما چون سرعت پردازش اطلاعات از روی این هاردهای اچ دی دی کند است، به مرور سازندگان مختلف رو به ارتقاء این تکنولوژی آورده و در سال 1991 هارد اس اس دی به بازار معرفی شد.
اگر بخواهیم به تفاوت هارد ssd با nvme بپردازیم باید بدانید که زمان زیادی از ساخت فناوری اس اس دی نگذشته بود که مهندسان ای تی توانستند به فناوری NVMe دست پیدا کنند و این مورد سبب شد تا کاربران بسیاری برای تجربه جدید به سمت هارد های ان وی ام یی بروند. در این میان یکی از مهم ترین مبحث هایی که در تفاوت این دو هارد میتوان به آن اشاره داشت قیمت محصولات است که قیمت هارد های SSD بسیار به صرفه تر هستند زیرا جدا از ارائه سرعت عالی قیمت و کارایی بهتری را در سیستم های خانگی دارند که متاسفانه عدم سازگاری و قیمت بالای هارد های NVme سبب شده تا کاربران خانگی از خرید این محصول صرف نظر کنند.
هارد HDD چیست؟
هارد دیسک یا دیسک سخت (Hard Drive Disk) که به اختصار به آن هارد HDD نیز میگویند یک حافظه ذخیره سازی بلند مدت در سیستم است که کلیه اطلاعاتی که باید به صورت دائم در سیستم ذخیره شوند، مانند محتواهای صوتی و تصویری و متنی و… را در خود نگه میدارد. این تکنولوژی شامل یک دیسک چرخان (مانند DVD) و یک بازوی متحرک (مانند هد) است. به این صورت که ابتدا اطلاعات در جایی مشخص بر روی دیسک چرخان ذخیره میشوند و سپس زمانی که نیاز به استفاده از آنها باشد، هد متحرک به آن قسمت مراجعه کرده و اطلاعات را میخواند. اگر سوالی در مورد فرق هارد sata با ssd دارید باما در نظرات همراه باشید.
اگر بدنبال تفاوت سرعت ssd با nvme هستید باید بدانید که سرعت هارد های ان وی ام یی در این زمینه به شدت بالاتر از اس اس دی بوده که این مورد را میتوان مدیون فناوری های جدید در انتقال داده ها دانست که امروزه بسیاری از سرور های شرکتی از این هارد برخوردار هستند اما بدلیل قمیت بالا برای سیستم های خانگی پیشنهاد نمیشود و بهتر است از همان هارد های اس اس دی استفاده شود. این موارد را میتوان اصلی ترین تفاوت nvme با اس اس دی دانست که اگر در این زمینه سوال یا ابهامی دارید پیشنهاد میشود باما در نظرات همراه باشید که به موارد خوبی در این زمینه اشاره شده است که نباید آنرا ساده از دست دهید.
این نوع تکنولوژی و شیوه فراخوانی اطلاعات به سبب متحرک بودن آن دارای معایب زیادی است. از جمله اینکه نیاز به فضایی بزرگ برای جای دادن دیسک و بازی متحرک است، در نتیجه وزن و حجم آن بسیار زیاد خواهد بود. همچنین جابجایی بازی متحرک نیاز به مصرف انرژی بیشتری دارد و در نهایت سبب تولید نویز و گرمای زیاد میشود. به همین دلیل شرکتهای مختلفی به دنبال پیدا کردن راههای جایگزین برای این تکنولوژی بودند.
هارد SSD چیست؟
درایور حالت جامد یا هارد جامد (Solid State Driver) که به اختصار به آن هارد SSD نیز میگویند تکنولوژی به روز شده هارد HDD است. در این تکنولوژی ما با یک قطعه الکترونیکی (مانند فلش مموری) سرو کار داریم که هیچ قطعه چرخان و متحرکی در آن وجود ندارد. در واقع در اینجا ما با تراشههای الکترونیکی روبرو هستیم که کار انتقال اطلاعات را بین یکدیگر انجام میدهند.
با استفاده از این ساختار، انتقال اطلاعات با سرعت و سهولت بیشتری صورت میگیرد و انرژی کمتری هم مصرف میشود. به علاوه عدم وجود قطعات متحرک باعث میشود که هارد SSD در مقابل شوک و ضربه حساسیت کمتری داشته باشد و همچنین ایجاد نویز و لرزش نکند. از طرفی این قطعات الکترونیکی بسیار کوچک هستند، در نتیجه وزنی به مراتب کمتر از هارد HDD دارند و همچنین فضای کمتری اشغال میکنند.
معمولا مقایسه انواع هارد ssd زمانی انجام میگیرد که بخواهیم ویژگی های میان این هارد با HDD یا NVme را بدست آوریم. اما همان طور که در ابتدای توضیحات این مقاله نیز ذکر شده است مدل های مختلفی از هارد های اس اس دی عرضه شده است که در این میان شرکت های بسیاری در زمینه ساخت آن فعالیت دارند. امروزه شرکت سامسونگ یکی از پرچمداران این عرصه است که میتوانید به هارد های خوب و پرسرعتی در این زمینه دسترسی داشته باشید.
تفاوت بین هارد SSD با HDD
در مقایسه هارد اس اس دی و اچ دی دی تفاوتهای زیادی میتوان یافت که بیشترشان قبلا ذکر شد. اما میتوان وجه عمده تمایز و فرق بین SSD و HDD را در کنترلر (Controller) خلاصه کرد. کنترلر در واقع یک قطعه سخت افزاری یا نرم افزاری است که وظیفه اصلی آن مدیریت، نظارت و پشتیبانی از حافظه ذخیره سازی است. به زبان سادهتر ارتباط بین همه قطعات موجود در یک سیستم و هارد توسط کنترلر صورت میگیرد. حال حافظهای که در هارد SSD لپ تاپ و کامپیوتر استفاده میشود معمولاً از نوع NAND یا NOR است که به صورت صفر و یک کار میکند. یعنی کنترلر موجود در این نوع حافظهها همواره به صورت صفر و یک عمل میکند. اما کنترلر موجود در هارد HDD به صورت یک قطعه مجزا ورود و خروج اطلاعات به هارد دیسک را کنترل میکند.
مورد مهم بعدی در فرق بین SSD و HDD نحوه ذخیره سازی اطلاعات در آنهاست. جایی که معمولاً در هارد HDD اطلاعات در نواحی مختلف از یک درایو ذخیره میشوند، اما در هارد SSD پیوستگی اطلاعات حفظ میشود. به این ترتیب در حافظه SSD نیازی به Defragment کردن (یا یکپارچه سازی) اطلاعات نیست و کندی سرعت در آنها مشاهده نمیشود.
در میان فرق هاردهای sata با ssd باید بدانید که اولین محصول از هارد اس اس دی که توسط شرکت سامسونگ عرضه شد با تریلر جالبی همراه بوده که تعداد زیادی از هارد های بزرگ ساتا دور یک لپتاپ جمع شده بودند و این هارد اس اس دی بود که به عنوان محصول جدید وارد گروه آنها شده بود که در اولین تجربه کاربری سبب شد تا تمام هارد های ساتا دور انداخته شود. البته امروزه کاربران بسیاری بدلیل قیمت بالای هارد های اس اس ای از هارد های ساتا استفاده میکنند.
انواع پروتکل ذخیره سازی
سوالات زیادی در مورد تفاوت هارد SSD و SATA و همچنین تفاوت هارد SSD با NVMe وجود دارد. در واقع باید گفت که NVMe و SATA خود نوعی حافظه SSD هستند و فرق بین SSD و این موارد، یا به عبارت بهتر تفاوت انواع هارد SSD در نحوه رد و بدل کردن اطلاعات است. در واقع هر یک از این دو، تکنولوژی و پروتکلهایی هستند که در آنها میتوان مقدار زیادی اطلاعات را در واحد زمانی کمتری منتقل کرد.
تکنولوژی SATA چیست؟
SATA یا Serial Advanced Technology Attachment استانداردی برای انتقال اطلاعات بین اجزای مختلف سیستم و حافظه ذخیره سازی با سرعت بالاست. زمانی که یک هارد به وسیله کابل SATA به سیستم متصل میشود، انتقال اطلاعات توسط یک کنترلر به نام AHCI تحت مدیریت قرار میگیرد. استفاده از این شیوه سبب افزایش سرعت انتقال اطلاعات در سیستم شده است. به طوری که در آخرین نسل از این تکنولوژی که شامل ورژن سوم SATA میشود، حداکثر سرعت انتقال دیتا به حدود 600 مگابیت بر ثانیه نیز میرسد.
هارد NVMe چیست؟
هارد NVMe یا Non-Volatile Memory Express خود نوعی استاندارد و پروتکل کنترلی برای حافظههای SSD است. در واقع در این نوع هارد، انتقال اطلاعات به وسیله پورت PCIe صورت میگیرد که در آن NVMe نقش کنترلی دارد. PCIe درست مانند SATA عمل میکند. هر دوی آنها برای اتصال اجزای مختلف سیستم به مادربرد استفاده میشوند. همانطور که برای کابل SATA (قبل از برقراری ارتباط بین اجزای مختلف سیستم و حافظه ذخیره سازی) نیاز به کنترلر AHCI بود، در اینجا نیز یک هارد مبتنی بر PCIe نیاز به یک کنترلر دارد که نام آن NVMe است.
اگر هنوز هم سوال nvme چیست؟ برای شما وجود دارد باید بدانید که هارد ان وی ام ئی نسل جدید و ارتقاء یافته از هارد های اس اس دی بوده که در این زمینه با سرعت فوق العاده ای همراه خواهید بود که در زمینه انتقال و کپی فایل ها و حتی نصب برنامه و بازی های کامپیوتری میتواند نقش بسزایی را برای شما ایفا کند. از دیگر ویژگی های این هارد میتوان به پردازش بالای آن اشاره داشت که بی تردید با هنگی و یا کندی ویندوز همراه نخواهید بود. امروزه از این نوع هارد در زمینه های مربوط به تدوین و رندر استفاده میشود که با وجود این سخت افزار دیگر مشکلی بابت کندی نخواهید داشت زیرا انتقال داده ها در کسری از ثانیه انجام میگیرد که این ویژگی تنها یک مورد از ده ها قابلیت هارد های NVMe بود است.
تفاوت NVMe و SATA
حافظه NVMe یک پروتکل ارتباطی است که سبب افزایش اجرای عملیات ورودی و خروجی، کاهش موارد تاخیر در صف پاسخگویی به فرمانها و همچنین اجرای همزمان چندین دستور میشود. اجرای دستورات موازی به صورت همزمان از عوامل افزایش سرعت پاسخگویی یک حافظه ذخیره سازی است. از طرفی در حافظه NVMe اجرای موازی چندین دستور به شکل قابل توجهی افزایش یافته؛ به طوری که این مقدار تا چند صد برابر بیشتر از حافظههای AHCI است.
از طرفی پورت به کار رفته در حافظههای NVMe از نوع PCIe است. درگاهی که با پهنای باند بالا و تکنولوژی منحصر به فرد و بهروز، سریعتر از درگاه ارتباطی SATA بوده و امکان هماهنگ سازی حافظه ذخیره سازی با حافظه رم و پردازنده با سرعت بالا را فراهم میکند.
این تکنولوژی جدید باعث شده تا سرعت پردازش دادهها در هارد SSD نسبت به هارد NVMe از 350 میلیثانیه به 60 میلیثانیه برسد. این یعنی 5 برابر کاهش زمان تاخیر در اجرای فرمانهای پردازشی و افزایش سرعت لود و بارگذاری مطالب در حافظه ذخیره سازی است.
سخن پایانی
در این مطلب با بررسی و مقایسه هارد اس اس دی با اچ دی دی تفاوتهای عمده و مهم بین این دو را ذکر کردیم. در واقع اکنون میدانیم که تفاوت سرعت هارد SSD با HDD به خاطر استاندارد و پروتکلهای ارتباطی آنها با هر یک از اجزای سیستم است. به علاوه فرق بین SSD و پروتکلهای NVMe و SATA را نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار دادیم. تظر شما در مورد تفاوت هاردهای nvme با sata چیست ؟
اکنون با استفاده از این مطلب میتوانید آگاهانه اقدام به خرید هرنوع هارد SSD اینترنال و اکسترنال کنید. به عبارتی برای خرید هارد SSD برای لپ تاپ انواع پروتکل SATA مناسبتر بوده و زمانی که از یک سایت میزبانی میکنید و حجم انتقال دادههای شما زیاد است، استفاده از پروتکلهای NVMe میتواند معقول و منطقی باشد.